– Frågor om döden –

Usch då har man riktigt kommit in i den fasen. Vad händer när man dör? Varför dör man när man blir gammal? Isak vill inte dö för att han vet inte hur det känns att bli gammal. Vad jag än svarar har han alldeles för smarta svar och nya frågor? Frågor som jag som mamma måste svara på men kanske inte kan. Kanske inte vet. Jag minns själv mycket väl att jag tänkte mycket på det som barn. Jag mådde så dåligt när jag tänkte på döden. Igår själv så skakade till och med hans läpp. Han höll tillbaka sitt gråt och jag tog honom bara i famnen. Han somnade och jag blev ledsen. Jag vet att det är normalt för ett barn att börja ställa frågor om döden. Men det är inte lättare för det. Bästa Karin min stand-in-mamma berättade om en jättebra bok. Jag glömde den på jobb men jag ska visa den för er imorgon. Det är en bok som fått mycket utmärkelser för en jättebra pedagogisk bok om just döden. Imorgon ska jag komma ihåg att ta hem den och läsa för Isak. Kanske blir det lättare för honom att förstå.

image

Jag försökte ge lite hopp och berättade om att vissa tror ju att man kommer tillbaka i livet igen. Kanske som något annat men iaf. De sa han att min mamma lever ju inte igen. Då sa jag att men hon kanske lever någon annanstans. Då svarade han att ja hon är ju under jorden. Hmm… inte lätt det där. Ingen vill ju dö. Jag vill ju själv inte ens tänka på döden så hur förklara för ett barn? Det finns ju egentligen inget svar för ingen vet vad som händer efter döden och många svar kan ju bara göra att han mår ännu sämre.

Jag hoppas boken ska hjälpa honom och att det inte kvarstår så mycket mer frågor. Det är typ andra gången jag ser han så där ledsen för något han funderar på och det kommer såklart mer med åldern. Det är så mycket mer av att vara mamma. Men jag vill ju försöka göra det bästa för honom så vi kan ta oss igenom detta på ett bra vis. Livet är en prövning på många olika sätt. Att Isak fyllde 5 år betyder så mycket på många plan.

Älskar dig mitt fina vackra barn! <3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.