– Boken om döden “Adjö, herr Muffins” som jag snackade om –

Adjö, herr muffins

Ikväll har jag läst boken “Adjö, herr Muffins” som är en helt fantastisk bok om döden då barn kommer i den åldern då de börjar ställa frågor. En bok som man kan läsa för de tidigt och är som en första bok om döden. Jag fick de av finaste Karin som talade varmt om boken då speciellt en av hennes barnbarn hade extra jobbig tänka-på-döden-fas. Hon sa att den hade hjälp massor och att boken var en stor snackis när de kom. Boken har dessutom fått flera priser och är skapad av Ulf Nilsson och Anna-Clara Tidholm. Boken handlar om hur det kan vara när ett älskat marsvin blir sjukt och dör.

Här kommer ett kort utdrag från boken:

“Herr Muffin tänker tillbaka på sitt liv. En gång var han ett ungt och starkt marsvin som kunde kånka och bära på gurkor men nu är han gammal, trött och grå.
Han minns och gör en liten lista:
Jag har haft det bra, bättre än de flesta.
1 mycket klok och vänlig fru. 1 blått litet hus med egen brevlåda. 6 små lurviga barn. 3 gånger om dagen kelad med. 728 hela gurkor under livet. 2555 fång gräs, hö och maskrosor. Och post då och då i brevlådan.

En onsdag får han plötsligt ont i magen?”

Isak bläddrade först i boken så han själv förstod att det handlade om döden. Att marsvinet skulle dö. Han sa att han ville titta först och sen kunde jag läsa. På så sätt var han förberedd på vad som komma skall. Jag började läsa och han satt otroligt inne i boken. Den var som skapad för honom. När vi kommer fram till att herr Muffins dör så stannar Isak mig och skakar som han läppen som han gjorde i förrgår när han låg och tänkte på döden och blev lite ledsen. Han sa:

– Mamma hur känns det när man dör?

Jag hade i tankarna att han skulle få alla svar i boken men blev lite nervös men det var ju några sidor kvar och jag tänkte jag svarar så kort jag kan med det material vi redan gott förbi och jag sa:

– När man blir gammal och sjuk så får man ju väldigt ont i kroppen. När man sen dör så har man inte ont längre och får vila.

Han nöjde sig lite tveksamt för stunden och jag läste vidare och tro det eller ej så var han glad när vi läst färdigt. Han skojade till och med lite om döden. Jag blev lite paff men lättad. Vad härligt att det gick så bra. Fantastiskt rent ut sagt. Därför vill jag verkligen rekommendera denna boken till alla som har barn som går igenom den fasen.

Nu återstår det att se om han frågar efter att få höra på boken igen eller att nya frågor dyker upp men det känns nu också bra i mammahjärtat.

Nu är jag dessutom nyfiken på fler barnböcker skapade av Ulf Nilsson och Anna-Clara Tidholm.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.