Hur lära våra barn om kroppsideal om vi inte lever efter det själv?

Ja jag kan känna mig lite lurad. Av mig själv, mina föräldrar och av samhället. Våra föräldrar lär oss att vi duger som vi är men vi ska ändå bli bättre. Samtidigt tittar våra föräldrar sig i spegeln och undrar om de ser smala/snygga ut i sina kläder tex.

När jag själv kommer på mig själv att prata högt om att jag ser ju ganska smal ut nu. Riktat till mannen min men barn som har stora öron. Allt i barnens vardag påverkar. Är jag en dålig mamma för det? Jag vet att jag är bra som jag är för mamma sa det. Men samtidigt eftersträvar vi alla något. Ja allt är lite luddigt och motsägelsefullt.

Jag lär mina barn samma sak. Att de är bra som de är men de ska samtidigt motiveras att kämpa och bli bättre utan för hårda krav och så lite påverkan från det yttre och samhället som hela tiden sätter hårda krav.

Hur ska vi själv kämpa och göra som föräldrar för att ge barnen bättre tankat kring kroppsideal och hur man ser på sig och vilka krav man sätter på sig själv. Man duger ju faktiskt som man är oavsett formen man har.

4 svar på “Hur lära våra barn om kroppsideal om vi inte lever efter det själv?

 1. Sabina - Mamma till 3 säger:

  Så jäkla sant allt du skriver! Jag försöker hela tiden att få mina barn att förstå att det inte är något fel på hur man ser ut – alla är vi unika på vara egna sätt.

  Dock är det hemskt jobbigt då lillan kommer hem från förskolan och är helt förstörd över att hennes kompisar sagt att hon är tjock (hon är snarare alldeles för smal för sitt eget bästa) :/

  Svara
  1. Sojka säger:

   Men usch så sjukt och hemskt att det ska vara så redan! Det är så svårt att skydda våra barn mot allt så vad gör man? Ja man får ju göra sitt bästa iaf så de får redskap mot just sånt. Usch så jobbigt.

   Svara
 2. Sofie - Livet på landet med tre små säger:

  Bra och viktigt inlägg! Det är jättesvårt att hitta en balans och man får verkligen tänka på vad man säger.
  Jag tycker att jag är mer medveten och försöker tänka till för det mesta.
  Men det jag har märkt är att tex mormor/farmor är nästan raka motsatsen! Man blir nästan lite rädd när man hör vad som hoppar ur munnen på dom ibland!

  Svara
  1. Sojka säger:

   Ja jag håller med dig!
   Jag försöker också tänka på vad jag säger men det är svårt då jag har hårda krav på mig själv. Men till barnen säger jag bra saker men det är lätt att vara kritisk mot sig själv och då blir det dubbla budskap.

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.