Tankar kring omställning

Omställning kan betyda många olika saker och man kan göra många olika omställningar men det jag kommer skriva om här är just tankar kring hur man kan fortsätta leva med den standard som vi har idag. Egentligen är det en ganska enkel ekvation eftersom för oss viktiga resurser kommer ta slut och det vi vet finns är förnybar energi. Samt att det finns väldigt stora möjligheter att faktiskt förändra. 

Vi måste alltså göra en omställning för att vi inte ska känna av förlusten av vårt moderna samhälle. Vi kan liksom upprätthålla den om vi smidigt går över till förnybar energi.

Jag tror att en del tänker att vi inte vet någon lösning och därför är det skit samma. Men det finns verkligen en lösning på hur vi ska rädda jorden från den riktining den är på väg. Så är det då inte en självklarhet?

För vi väl leva som vi gör idag? Köra bil, surfa på nätet, använda mobil, resa utomlands, värma huset enkelt, laga mat. Leva ett modernt liv!?

Vi vill väl inte leva som förr innan det moderna samhället? Jag tror inte många förknippar moderna samhället med ett miljötänk. Men faktum kvarstår att vi måste börja tänka på den jord vi lever på. 

Kanske är det lättare för mig som har barn att tänka på det och kommande generationer. Vad lämnar jag för arv bakom mig? 

Det handlar inte bara om att suga energi från jorden så som bla olja och fosfor som förstör utan att även förändra oss själva och hur vi tänker på moder natur. Hur ofta stannar vi upp och reflekterar på hur det liv vi lever påverkar naturen? Vi tänker nog mer på hur vi ska må bättre rent psykiskt och må bättre i vår tillvaro nu men sällan på att de val vi gör idag kan ha stor negativ effekt imorgon.

Man vill inte tänka på att saker man gör är negativt för miljön. Man vill inte vara den som personligen är ansvarig för det men vi är ju tyvärr det. Bara att inse fakta och läsa på. Sen kommer förändringen. Det viktiga är att läsa och hämta information och sen göra små val i vardagen för ingen är perfekt och jag kommer aldrig någonsin bli perfekt för ibland är det som att välja mellan pest eller kolera men att göra medvetna val är ett steg till att bidra till en bättre värld och att informera och sprida kunskap.

Alla förändringar är bra. Stora som små.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.