En läsare skrev till mig:

“ha ha jag känner igen det där med att vilja sälja ungarna på blocket och jag är en person som är galet ärlig i min vanliga irl person, men att skriva sånt på blocket vågar jag inte för då kommer alltid flera idioter där ute ta det på allvar, skriver korkade kommentarer, trycker ner en och kanske inte ens stannar där, kanske går vidare med anmälan inte vet jag..
Men jag är då ingen som hyschar om hur för JÄVLIGT det är att ha två täta barn, som växlar med varandra om att ropa på mig på nätterna, som växlar i att grina, skrika och gråta efter mig eller saker och ting, som pushar mig till kanten av galenskap, kvävning och allt det tänkbara. Har funderat på att gå på droger för att klara av det här, men tycker inte om tanken att blanda droger och barn… har funderat på att börja dricka på kvällarna men tycker egentligen inte om tanken att blanda alkohol och barn heller… har funderat på att skilja mig för att få egen tid men älskar min man för mycket för det.. ja du vet.. jag har nog tänkt dom VÄRSTA av dom värsta tankarna och sagt det mesta, planerat det mesta men inte gjort ett endaste av allt det där såklart!

Hoppas du (vi) snart får sova och vila igen! =)”

MITT SVAR:

“Att ha tankar i huvudet utan att utföra dom är fullt normalt. Det är såna tankar om att det kan vara farligt att tänka och att man tror att det är fel på en för att man bara tex skulle vilja överge sitt barn eller liknande som gör att vissa mår dåligt och kanske tror att dom är onormala eller känner att dom blir knäppa eller värst av allt blir knäppa. Viktigt att upplysa att det är normalt med hemska tankar och jag kommer fortsätta skriva öppet om det för det är viktigt att vi mammor får ventilera sig. Det är ju många ggr det är för sent och för många mammor här i Sverige som går in i väggen för att vi ska vara så duktiga och perfekta. Om soc tror på den perfekta föräldern och ett familj av rosa puffiga moln. Ja då får dom leta länge.”

nyfödd elias

Det viktiga jag fick höra från BVC som jag har i bakhuvudet. Och det gällde först och främst första tiden som nybliven mamma. Men om jag blev sjukt irriterad på mitt barn så skulle jag bara lägga det säkert i sin spjälsäng och det var bättre att låta lillen skrika lite men att jag gick ifrån och tog djupa andetag. Hon sa även att det var fullt normalt om man fick tankar om att kasta sitt barn tex i väggen. SJÄLVKLART inget man gör. Men att man får såna tankar är speciellt lätt att få om man har mycket sömnbrist och inget funkar riktigt. Det var skönt att få höra att man var normal. För hade ingen sagt det kanske jag hamnat på psyket första tiden eller tyckt att jag var värdelös som mamma. Men nä varken jag eller du eller någon annan är det för det. Ta hand om er och all kärlek till er! ♥

Vi mammor ska dessutom stötta varandra och inte klanka ner på varandra och tro att man är bättre än någon annan mamma! Så sluta skriva onödiga kommentarer och börja peppa varandra istället!

0 svar på “En läsare skrev till mig:

 1. sandra - blivande 3 barns mamma säger:

  Jätte bra skrivet och uppriktigt. Jag tror att alla mammor känner någon gång att de inte orkar mer. Dess värre är vi så dåliga på att be om hjälp eller om en paus när vi behöver dem. Man måste alltid komma ihåg att sin lilla plutt vill inte än illa eller skriker för att vara jobbig. De gör det de gör för de kan inge annat ännu.

  Va jätte bra att du tog upp ämnet, det finns nog många som uppskattar att höra att fler tänker lika dant ibland.

  Svara
  1. ♥ Sojka ♥ säger:

   Ja för jag hör av allt fler som typ inte vet att andra har det så. Och jag tror alla har det så mer eller mindre. Annars är något skumt. Ja barn har sina fasor oavsett åldern och som du säger så får man påminna sig om att dom inte gör något med vilje på det sättet. Att även om dom blir större och är supertrotsiga så kan dom inte rå över känslorna och vad som händer i deras utveckling men det är viktigt att vi leder dom rätt och sätter upp regler för annars mår dom sämre.

   Svara
 2. mamma till william o wilma säger:

  Jätte bra skrivit av dig vännen 🙂 Det är riktigt tufft att vara små barnas föräldrar till två små och få månader mellan..Ja vi är inte mer än människor o har känslor..
  I bland undrar man hur svårt är det att bara göra som mamma/pappa säger och inte käfra emot men tyvärr funkar det inte så..hör utvecklingen till på något konstigt sätt…hihihi…fin bild som du delar med dig av..krma kram kram

  Svara
  1. ♥ Sojka ♥ säger:

   Tack! Ja det var ett härligt ögonblick. Det är verkligen speciellt att kolla tillbaka på bilderna från förlossningen. 🙂 Kram fina!

   Svara
  1. ♥ Sojka ♥ säger:

   JA jag älskar ärliga kommentarer! 😀
   Ja jag länkade inte för jag visste inte riktigt om du ville att man skulle se att det var du. 😉
   Kram och tack detsamma!

   Svara
 3. Camilla säger:

  Ja, ibland blir man bara SÅ trött. Sömnbrist, barnaskrik och barnatjat kan driva en till vansinne. Men som sagt, det är ju en sak att tänka hemska saker och en annan att göra dem. För aldrig jag skulle skada mina barn! Har gjort det där ibland, lagt ner mitt barn och gått till ett annat rum och räknat till 20, har hjälpt mig mångar gånger 🙂

  Svara
  1. ♥ Sojka ♥ säger:

   Precis! Ja den där har jag gjort massor att lägga barnet säkert, gå ifrån till annat rum och räkna till 20 MINST! 😉

   Svara
 4. Tommy säger:

  SV: Verkligen .. Jag önskar ibland att jag hade en bror som mig själv 😉

  Eller hur .. 🙂

  Svara
 5. ullie säger:

  ja det är en s konstigt att man en s har de där tankarna hahaha men fullt normalt är nog färre som inte gör det .

  ja fy ja va jobbigt då vi hade tre blöjbarn ett tag längtar inte tillbaka efter det fniss 😀

  Svara
 6. trollet säger:

  Finns en önskan hos mej som inte har barn… BLI BÄTTRE PÅ ATT BE OM HJÄLP!! Ni har säkert nån som mej som kan ta en promenad en timme eller bara vara där så ni får vila… mycket sällan man får den förfrågan… 😉

  Svara
 7. En plats i solen säger:

  Kan inte uttala mig, har inga barn, men jag har ju en drös på jobbet, så ibland blir man irriterad på dem, å då är det räkna till 10 som gäller eller gå därifrån 🙂

  Bra, finns här om du vill prata <3

  Svara
 8. Lottiz Fotograferande fyrabarnsmamma säger:

  Så viktigt att inte glömma att även en mamma/pappa är en person med sina behov och behöver få dem tillgodosedda också för att må bra och orka. Tankarna kommer nog för alla att man känner sig hjälplös, otillräcklig och inte vet vad man gör så fel. Men de allra flesta har en spärr inom sig och kan låta det stanna där tack och lov. Jag tycker många dömer en som förälder, många som tror sig vara bättre en alla andra. Men som du säger i själva verket borde man stötta varandra, peppa varandra, visa på förståelse för det om något ger en styrka att orka vara den där bra mamman, men som ändå gör de där “små felen” ibland. Stor kram till dig, jag är säker på att du är en toppen mamma.

  Svara
  1. ♥ Sojka ♥ säger:

   Ja jag önskar vi kunde stötta varandra mer! 🙂

   Kram för att du är en sån fin och stöttande person! <3

   Svara
 9. mamma till william o wilma säger:

  God eftermiddag vännen..Loar att höra av mig när jag har en ledig tid att träffas på..Vill gärna komma hem till dig och se hur fint ni bor 🙂 Hoppas att du får en fin onsdag..kram kram

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Scroll Up