Tacos, trots och positiv förstärkning

Käkade ni tacos igår? Vi gjorde. För att få ordning på Isaks trots kring matbordet så gör jag så ibland att han får vara med och välja mellan 2 alternativ av mat. På så sätt får han bestämma lite själv men jag begränsar det till 2 rätter för annars hade han nog valt pannkakor varje dag ha ha. Igår fick Isak välja mellan lasagne och tacos. Vad tror ni han valde? He he…

image

Jo då tacos. Jag känner att jag har fått bättre ordning på mattrotsen och trotsen över lag. Det handlar mycket om att vara konsekvent men det är inte hela sanningen utan trotsen handlar mycket om att få uppmärksamhet. Att synas och höras. Att få bekräftelse från sina föräldrar. Så det är ännu mer viktigt med positiv förstärkning. Men självklart även bestämdhet.

Och vad menar jag med bestämdhet. Jo att menar du inte det du säger så märker barnen det.
Låt mig ge ett exempel.
Du säger till att barnen ska städa undan det de lekt med men egentligen tycker du inte det är så farligt att plocka undan det själv.
Barnen märker det och gör inte som du säger. För de hör att du inte riktigt menar det och det värsta, de vet ju faktiskt att du själv gör det sen.
Nu var det bara ett exempel. Men det finns ju regler som man kanske inte tycker är så farliga men vissa regler måste man ha ändå för att barnen ska lära sig.
Som förälder lär man sig varje dag. Och det är viktigt att se mellan fingrarna ibland. För det får inte bli nej nej nej hela tiden.
Sen till det med positiv förstärkning är det något jag tror några glömmer. Iaf när jag växte upp så har jag tyvärr inte jättemycket minnen av det men de gjorde väl sitt bästa antar jag men det är ju så att om du förstärker det positiva beteendet så känner ju barnet att det finns bra grejer att göra för att få sin uppmärksamhet. För barn vill bara ha uppmärksamhet och är det så att den negativa uppmärksamhet överstiger den positiva så föredrar barnen den negativa. De bryr sig vara om att få mamma och pappas uppmärksamhet och är det bara genom tillsägelser och förbud så tar barnen gärna det. De får ju sin uppmärksamhet.
Då blir det dock en ond cirkel med dålig beteende.
Det viktiga är att lyssna på sina barn och försöka se den underliggande orsaken till beteendet och inte se det som åh mitt barn är bara trotsigt och bråkigt.
Barnet vill ha uppmärksamhet, kärlek och vägledning i livet och det ska vi ge de.
Har du själv några tips?

image

2 svar på “Tacos, trots och positiv förstärkning

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Scroll Up