– Snyggare med ljus och skugga –

Hollywoodstjärnornas makeupartister var först ut, nu sveper trenden med highlighting and contouring över världen. Det handlar om att ta hjälp av ljus och skuggor för att framhäva dina vackraste ansiktsdrag.

Highlighting and contouring är perfekt för dig som vill skapa ett intryck av höga kindben, en smalare näsa eller en mer definierad käklinje. Grundtanken är enkel: matta, mörka färger förminskar medan ljusa, skimrande färger förstorar. Contouring innebär att man lägger en lite mörkare produkt på områden i ansiktet man vill förminska eller smalna av (i kindskuggan under kindbenet, på näsans sidor etc.) Highlighting innebär att man lägger en ljus produkt på områden i ansiktet man vill framhäva, ”lyfta” (kindben, haka, näsrygg osv.)

Du behöver

 • En produkt ett steg mörkare än din hudton för att skapa konturer (var försiktig med för röda/orange toner, speciellt om du har väldigt ljus hy)
 • En produkt som är 1-2 steg ljusare än din hudton för att skapa highlights
 • Passande borstar för applicering och blandning

Du kan själv välja om du vill jobba med produkter i puder-, kräm- eller flytande form. Puder är enklast att blanda, produkter i krämform täcker bäst och flytande produkter sitter i regel bäst. Blanda inte olika konsistenser, det ger lätt ett kakigt och onaturligt resultat.

Så funkar det
Från början, se ditt ansikte som en tom målarduk. När du sedan lägger på highlighting och contouring får ansiktet mer djup och framträdande drag. Teknikerna kan användas var för sig, men du får mest effekt när de används tillsammans. Grundtanken är att mitten av ansiktet: panna, näsrygg, kindben, under ögonen etc. ska bli ljusare, eftersom det kommer att ge ditt ansikte mer form och glöd. Sedan använder du en mörkare produkt för att fuska fram skuggor, till exempel längs hårfästet, käklinjen, under kindbenen och längs med sidorna av näsan.

Några vanliga ställen att applicera contouring:

Globlinjen Här är det vanligt att lägga en mörkare ögonskugga för att ge ögat mer djup, men det fungerar även alldeles utmärkt att använda din contouringprodukt om du vill ha en lite mer naturlig look.

Under kindbenet Det här är det stället de allra flesta tänker på när man pratar om contouring. Lite mörk skuggning precis under kindbenet kan ge ett stort lyft och mer dimension till ansiktet på nolltid.

Längs käklinjen För att ge intryck av en skarpare käklinje kan du applicera lite contouring precis på kanten av käkbenet. Var noga med att tona noga för att inte få någon synlig skarp kant.

På sidan av näsan Vill du ge intryck av en smalare näsa kan du applicera lite contouring här. Var lätt på handen och ta det försiktigt med mängden, det kan lätt se smutsigt ut om du applicerar för mycket!

Tinning/hårfäste Vill du få pannan att se lite smalare ut kan du lägga lite contouring precis i tinningen. Vill du minska intrycket av en hög panna: ta lite i hårfästet.

Några vanliga ställen att applicera highlighter:

Brynbenet och inre ögonvrån En highlighter på brynbenet ger intryck av att lyfta ögonbrynet, och i inre ögonvrån får den ögat att se piggare och öppnare ut.

Kindbenet På samma sätt som en highlighterskugga lyfter brynbenet så lyfter den även kindbenet och ger ansiktet lite mer liv. Highlighter på kindbenet går utmärkt att kombinera med rouge och/eller contouring.

Amorbågen För att ge intryck av en fylligare överläpp kan man lägga lite highlighter i amorbågen.

Käkbenet Lägger du contouring längs käkbenet får du större effekt om du lägger en highlighter precis ovanför där du lagt contouring.

Pannbenet Vill du ge intryck av en högre panna kan du lägga lite highlighter på den högsta punkten av pannbenet, precis innan hårfästet.

Näsbenet I kombination med skuggning av näsbenets sidor får du större effekt om du applicerar highlighter på näsbenets högsta punkt.

Grundmetoden

Skaffa dig foundation i två nyanser, en som är ett till två steg ljusare än din egen hudton och en som är ett steg mörkare. Dutta den ljusare i mitten av ditt ansikte och ta sedan den mörkare runt om, som en slags ram. Hårfästet, tinningarna, under kindbenen och käkbenet, tänk formen av en trea på var sida av ansiktet. Lägg sedan till diskreta ränder av den mörkare tonen längs med näsans sidor. Ta en stor fluffig borste och jämna ut de två nyanserna väl. Om du använder en väldigt tjock foundation kan du behöva använda en svamp istället.

Välj det som passar dig

Allmänna riktlinjer i all ära, det är du som känner ditt ansikte bäst och bestämmer när du är nöjd. Så om du inte vill få din näsa att se smalare ut, skippa den skuggningen. Så enkelt är det. Det finns inte bara ett sätt att göra rätt. Så länge du håller dig till att skapa highlights och skuggor för att framhäva och tona ner så kommer det att bli bra med lite övning. Det är ju bara smink, trots allt.

Foreverfavorit: Cream to Powder Foundation
Lättjobbad foundation med en härligt krämig konsistens som övergår i ett silkeslent puder när du applicerar den. Huden känns len och får en frisk lyster. 9 olika nyanser gör det enkelt att hitta dina färger. Med extrakt av Aloe vera. >Köp här<

0 svar på “– Snyggare med ljus och skugga –

 1. karin säger:

  Jag tycker det verkar väldigt komplicerat och bli så där ” vacker ” som personen på bilden. Kanske har fel vet inte?;)

  Svara
  1. ♥ Sojka ♥ säger:

   Ha ha ja det är ju för de som har intresset för den varianten. Det har blivit väldigt populärt och jag är sugen på att testa någon dag men frågan är om man orkar. Kanske vi något enstaka tillfälle men jag tror att får man bara snurr på det så går det nog lätt och för de som har stort intresse för smink känner nog att det är ett måste och då vet de vart de kan vända sig och köpa sminket! 😉

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.