– Har mötessjukan drabbat dig? –

Det plingar till i din dator och du har fått en mötesinbjudan. Det finns ingen agenda, det ska visst handla om något projekt som du hört talas om lite vagt och det går inte att utläsa vad du förväntas tillföra. Rent reflexmässigt tackar du ja till mötet, sitter av tiden, och efteråt önskar du bara att du kunde få tillbaka de två timmarna av ditt liv. Känns situationen igen?

Allt för ofta accepterar vi möten av ren reflex, utan att riktigt veta vad mötet ska gå ut på. Och lika ofta kanske vi skickar ut kallelser till våra kollegor utan att reflektera över om det finns bättre sätt att få jobbet gjort.

Visst är det viktigt att samarbeta för att röra oss mot gemensamma mål, men det finns olika former av samarbete. Att tio personer sitter i ett rum och diskuterar planlöst är inte alltid det mest givande sättet. Om moderatorn inte kan leda mötet och deltagarna inte vet varför de är där, då är det inte så konstigt att man inte får ut det man hoppats. Vi kanske tror att vi inte har något val, att vi måste acceptera utan att ifrågasätta. Så är det givetvis inte.

Börja med dig själv
Fundera över om ett möte är bästa sättet att komma vidare. Är det en statusgenomgång kanske det räcker att skicka ut informationen i ett mejl till berörda till exempel. Om du ändå kommer fram till att ni behöver träffas, var tydlig i din inbjudan vad du förväntar dig från var och en, vad just de kan tillföra i projektet. På så sätt ger du dina kollegor en chans att förbereda sig bättre och mötet blir effektivare.

När du får en kallelse
Tryck inte på Acceptera om du inte förstår syftet. Använd ?-knappen, eller ännu hellre gå och prata med möteskallaren. Säg att du gärna vill hjälpa till, och för att göra det på bästa sätt vill du veta vad målet med mötet är och hur du kan hjälpa till att nå det målet.

Genom att på ett respektfullt och rakt sätt börja ifrågasätta kan du starta en förändring. Snart kanske du märker att det skickas med en agenda redan i kallelsen. För visst ska vi fortsätta att mötas. Men låt oss göra det på ett mer givande sätt.

Vill du få full kontroll över dina möten?
Som återförsäljare hos Forever bestämmer du själv hur mycket du vill arbeta och vilka mål du vill uppnå >Läs mer om affärsidén<

0 svar på “– Har mötessjukan drabbat dig? –

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.