– Ät smart – bli smart –

Precis som ditt hjärta, dina lungor eller dina muskler behöver din hjärna rätt näring för att fungera optimalt. En näringsrik, välbalanserad kost ger hjärnan de bästa förutsättningarna för att hålla sig frisk länge. Här kommer sex ingredienser som hjälper dina små grå att hålla sig i toppform.

Fokus med fullkorn
Precis som allt annat i kroppen kan din hjärna inte fungera utan energi. Förmågan att koncentrera sig och fokusera kommer från tillräcklig, stadig tillförsel av energi – i form av glukos i blodet till hjärnan. Det uppnår du genom att välja fullkorn med lågt GI, som långsamt frigör glukos i blodet och håller dig mentalt alert hela dagen.

Blåbär för balansen
Vår lokala superfrukt, blåbär, är ett hett föremål för forskning just nu. En studie publicerad i Journal of Neuroscience visar till exempel att dessa små blå läckerheter kan ha positiva effekter på såväl vårt närminne som balans och koordinationsförmåga.

Fantastiska frön
En handfull pumpafrön (pumpakärnor) om dagen är allt du behöver för att få din rekommenderade dagliga dos av mineralen zink som hjälper dig att förbättra minnet och tänkande.

Ta en tomat
Det finns goda belägg för att lykopen, en kraftfull antioxidant som finns i tomater, kan hjälpa till att skydda mot den typ av cellskada från fria radikaler som uppträder i utvecklingen av demens,
i synnerhet Alzheimers sjukdom.

Fet fisk är fin fisk
Omega-3-fettsyrorna EPA och DHA är viktiga fettsyror som både hjärnan och hjärtat gillar.
Dessa kan inte framställas av kroppen utan måste fås via det vi äter. EPA och DHA förekommer naturligt i fet fisk som lax, makrill, sardiner och sill. Äter du inte tillräckligt med fisk? Satsa på linfröolja, sojaolja, pumpafrön, valnötsolja och sojabönor. Eller ta hjälp av ett kosttillskott.

Backa inte för broccolin
Denna goda grönsak innehåller nämligen vitamin K som sägs förbättra såväl hjärnans kapacitet som dess kognitiva funktioner (sådant som handlar om kunskap, tänkande och information).

Forever Arctic Sea

Kosttillskott med ett omega-3-innehåll speciellt anpassat för att efterlikna en kost rik på fisk och skaldjur. Innehåller en väl avvägd kombination av omega-3-fettsyrorna DHA och EPA och har en frisk smak av citron och lime. >Köp här<

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.