Socionom eller sjuksköterska eller något annat?

Gud vad jag grubblar! Vad ska jag bli när jag blir stor? Jag har funderat på socionom, sjuksköterska, psykolog, studie- och yrkesvägledare. Psykolog ska jag mer chansa och söka in på även om det är nästan omöjligt att komma in så ska jag iaf söka det. Efter det så är socionom relativt svårt att komma in på då det är en väldigt populär utbildning och det är rimligare snitt på högskoleprovet även om jag måste höja mig där.

Sen tycker jag att studie- och yrkesvägledare verkar himla kul att jobba med. Jag ser mig väldigt mycket som en livscoach som är bra på att lyssna men även på att kommunicera.


Sen har jag tänkt på sjuksköterskeyrket. Det verkar så givande att ta hand och hjälpa andra människor och det finns så bra möjligheter till att vidareutbilda sig. Nackdelen är dock de obekväma arbetstiden, den hårda arbetsmiljön och överbelastningen samt det stora ansvaret att är det något som går fel så kan hela din legitimation ryka och vad har man då plugga alla de åren för? Sen är mina barn fortfarande små så jag vill ha tid för de med.

Men sen finns det en uppsjö fler utbildningar och jag tittar för att öka intresset för att breda mina möjligheter att komma in. Jag vet ju ännu inte vilken nivå jag kommer landa på när jag väl söker in även om jag gör mitt bästa.

Så vad finns det fler för utbildningar?

Jättekul om man fick höra från andra som läst på högskola, vad de tyckte om utbildningen och vad ni gör idag?

12 svar på “Socionom eller sjuksköterska eller något annat?

 1. Isabelle säger:

  Svårt val! Jag har också haft funderingar på att bli sjuksköterska, men insåg att det inte skulle vara något för mig (pga arbetstiderna, och för mycket patientkontakt för min del, har ju social fobi)

  Men jag själv läser upp behörighet för biomedicinska analytikerprogrammet, som finns i Kristianstad samt Malmö (ska läsa i Malmö). Så det är ett tips, men det beror såklart helt och hållet på vad du vill läsa och jobba med, men läs gärna på vad det innebär att vara bma 🙂

  Det är dessutom ganska låga hp-resultat du behöver, det pendlar upp och ner men ligger just nu runt 0.75/0.8 🙂

  Och ville bara säga att jag har gjort högskoleprovet två gånger, i våras var första gången och jag hade inte pluggat – fick 0,65 och blev besviken. Men sedan pluggade jag in grunderna i matten och gjorde gamla prov, och kommer få cirka 1.05 denna gången! Så det går att höja 🙂

  Kram!

  Svara
  1. Sojka säger:

   Åh tack!! Ja det var matten så jag fick dåligt på så tror jag kan höja mig rejält där.
   Jag har kollat på den utbildningen med men tänker att kemi, fysik och sånt låter så svårt. Läser Natur 2 nu på Folkhögskola och ja det är rätt svårt. Där är ju både fysik och kemi och sånt och jag undrar om jag verkligen kan lära mig de grejerna. När jag läser så är vissa saker verkligen rörigt. Hur ämnen reagerar. Och komma ihåg vissa samband, föreningar och vad det kan vara haha. Jag undrar om jag verkligen kan lära mig sånt. Nu är det inte så svårt att läsa det jag gör men jag ska bara läsa och svara på frågor så det är absolut inget som jag kommer komma ihåg det jag läst.
   Men ja jag kollar också runt på de olika högskoleprov för det kommer nog bli att jag kommer in på det för jag har för låga betyg från gymnasiet.
   Jag tror jag kommer hamna någonstans mellan 0,6-0,8 denna gången och det var första gången. Jag ska göra om gamla prov för att träna och få högre. Gud vad skönt att redan ha bra snitt på högskoleprovet så du kan lägga det bakom dig. Vad är det som lockar till BMA för dig?
   Kram

   Svara
   1. Isabelle säger:

    Ja, kemi och fysik har jag otroligt svårt för jag med. Jag kommer verkligen få kämpa mig igenom högskolan pga kemin speciellt, det är ju tyvärr väldigt mycket kemi på det programmet.

    Det finns även bra program som socialpsykiatri kandidatprogrammet (tror det heter så iaf, också i Malmö), och även beteendevetenskapliga program som verkar intressant (mycket sociologi och psykologi, vilket är ett av mina stora intressen också)

    Det var ju ett bra resultat! Du kommer garanterat få bra resultat om du pluggar innan, matten är jobbig men den går såklart att förbättra 🙂

    Det som lockar mig med yrket bma är just labbet, vill sitta och labba hela dagarna. Att inte behöva ta emot patienter är också skönt för mig, även om man som bma kan jobba med patienter beroende ju på vart man jobbar. Tycker om att lära mig och studera hur sjukdomar uppstår, sprider sig och påverkar oss. Bakterier och virus är nog något jag vill arbeta med, verkar riktigt kul att identifiera olika virus och bakterier och hjälpa människor på detta sättet istället!

    Kram

    Svara
    1. Sojka säger:

     Ja kemi känns svårt. Fysik är dock kul det jag minns från grundskolan. Men det lutar åt någon form av coach nu men ja jag ändrar ju mig hela tiden haha. Jag gillar ju kontakten med människor väldigt mycket. Härligt att du hittat det du vill göra och tack för att du delar med dig! Hör gärna av dig längre fram så jag får hör hur det går för dig! ❤️ kram

     Svara
 2. Sofie Larsson säger:

  Du har inte tittat på YH utbildningar? Det finns massor av olika och man varvar skolbänken med praktik.

  Jag läser själv en YH till Speditör och logistiker. Av 80 veckor är 28 veckor ute på praktik på företag.

  /Sofie

  Svara
  1. Sojka säger:

   Jag har kollat på YH utbildningar men jag vill gärna läsa på högskola och få en legitimation på något så att säga. Är en dröm att läsa på just högskola. Min man läste på YH och vill också läsa på högskola i framtiden. Men sen kan jag alltid hoppa på en YH i framtiden hihi men måste uppfylla min dröm först och chansa på att det är det som är mitt framtidsyrke. 🙂
   Hur är din utbildning då? Tufft?

   Svara
   1. Sofie säger:

    Det är svårt att veta vad man ska bli. Jag ville bli redovisningsekonom men råkade halka in på min utb av en slump när jag efter år av sökande inte kom in på det jag villr. Valet var att gå arbetslös eller plugga och där fanns en plats ledig och jag gillar logistik så jag hoppade på som en chansning. Jag kommer inte att jobba som speditör har jag insett, det är allt för stressigt utan det blir inom logistiken på något sätt. Struktur, ordning och reda styra saker är mer ‘jag’.
    Min utbildning är väldigt lätt tycker jag, att klara kurser är inga problem bara man är på lektionerna. Är en kurs jag har svårt för bara, i engelska som jag är riktigt usel på 🙁
    Dock har livet tagit sig en otrevlig vändning just nu där varje dag är en kamp så jag hoppas att jag klarar av att fullfölja min utbildning så att jag får min examen iaf. (är på termin 3 av 4)

    Fysik och kemi kan vara tufft. Jag läste natur på gymnasiet så jag har läst mitt med det.. Kämpa på 🙂

    Du är målmedveten så du kommer säkert dit du vill. Ofta ger en väg en annan så även om det känns som att man famlar i blindo så på sikt när man ser tillbaka kan man se varför livet tog olika vägar 🙂

    Svara
    1. Sojka säger:

     Vad skönt att det inte är allt för svårt. Sen ska man ju tycka det är någorlunda kul för att man ska orka liksom. Spännande! Inte mycket kvar nu. ?

     Svara
  2. Sojka säger:

   Har förresten jobbat som speditör. Rätt tufft men kul arbete du har framför dig! 🙂

   Svara
 3. Sofie - Livet på landet med tre små säger:

  Klassikern vad ska jag bli när jag blir stor!
  Står själv och stampar och undrar och funderar.
  Satsa på studie och yrkesval så kan du guida mig 😉

  Tycker du verkar ha bra mål och bra tankar. Du lär rocka vilket du än väljer!

  Svara
  1. Sojka säger:

   Hahaha ja klart! ? Tack! Så snäll du är. Ja den klassikern är inte lätt att knäcka hehe ❤️

   Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Scroll Up