Gravid – anmäl faderskap fortast möjligt!

Så här står det i Svenska dagbladet!

Mamman insjuknade – då erkänns inte faderskapet

Publicerad: 17 december 2010, 09.32. Senast ändrad: 17 december 2010, 10.46
Stefan blir inte erkänd som far till sin nyfödda son.
Orsaken är att de nyblivna föräldrarna inte hann skriva på pappren som fastställer faderskap innan mamman blev svårt sjuk.
Nu har Stefan inte rätt till föräldrapenning. 
Läs mer här!

Helt galet! Stackare att behöva hålla på så bara för det. Så glöm inte om ni är gravida och inte gifter er innan barnets födelse att anmäla faderskap och gemensam vårdnad. Det gör man genom att kontakta familjerätten i din kommun! Och har du fått barn och ännu inte anmält det. Skynda, man vet aldrig vad som kan hände.
Tack och lov är det inte något vanligt men man vet aldrig. Därför jag anmälde redan som gravid. Sen är det skönt att slippa det när bebis är här.

0 svar på “Gravid – anmäl faderskap fortast möjligt!

 1. Anonymous säger:

  Sånt här händer bara i länder som bygger på matriarkala strukturer.

  Svara
 2. Anonymous säger:

  Borde ske per automatik när det finns samboförhållande, i dagens läge när det är så vanligt så borde det jämställas med gifta. Löjlig kvarleva, att fadern ska skriva på ett papper, när ska Sverige sluta upp med denna kvarleva sen 1800 kallt.

  Svara
 3. Helena säger:

  Läskigt ja, de tog faktiskt upp ett liknande exempel på vår föräldrautbildning så jag tror många blev avskräckta och fixade det. Vi är ju redan gifta så vi behövde inte tänka på det 🙂

  Svara
 4. Camilla säger:

  Usch då. Jag var så förvånad att det var så lätt att bara skriva på ett papper så var allt klart. Det kändes liksom onödigt då. Jag kommer ihåg att du skrev om detta tidigt under graviditeten. Jag trodde inte att man kunde göra det innan bebisen var fött. Nu ska ja rekommendera det till alla som jag känner som är/ska bli gravida.PS Ja det är NAN 1 som är bra gällande att inte spy 😉

  Svara
 5. svavavalkyrie säger:

  Han har visst rätt till både faderskap och föräldrapenning, men det tar lite tid, eftersom man behöver göra DNA-test. Under tiden har myndigheterna gjort vad de kan för att hjälpa honom. Detta är ju ett synnerligen ovanligt fall.Jag tycker INTE det borde ske med automatik vid samboskap, för samboskap kan betyda precis vad som helst, från rumskompisar till livskamrater. Däremot vore det bra om processen kunde förenklas lite, t ex genom att man får möjlighet att skriva på på MVC, BB eller BVC.

  Svara
 6. Ann-Sofie säger:

  Svar till svavavalkyries blogg:Hoppas iaf inte du menar min blogg för jag har inte sagt nått om det "Men bloggvärlden har nu fått helt spel och tycker det är oerhört fel att man ska behöva erkänna faderskap. Det “diskriminerar” fadern." Tycker som du och har inte kommit på fråga att det borde ske med automatik. Men det borde inte kunna hända så här. Någon förändring borde kunna göra så att det inte händer igen. Här i malmö kan man ex göra det innan barnet är fött. Det som är bra med det är att det kan ju med hända nått under förlossningen. Får man bara den informationen av ex bvc så är det ens eget ansvar att se till att boka innan. =)

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.