Spiderman, parkour och träning en naturlig del av vardagen

spiderman

Ja jag har en liten klätterapa här hemma. Eller ska vi säga Spiderman. Han kollar på youtube och vill göra likadant. Isak går på judo och ska även börja på en träning där han får testa olika sporter. Jag tror helt klart att det lutar åt gymnastik och Parkour för Isak. Han vill lära sig hjula och han gillar att använda kroppen och bli starkare.

Tycker det är så kul att följa hans utveckling, hans vilja att lära sig, att kämpa och han har en otrolig vinnarskalle. Han vill gärna vinna och komma först i allt han gör. Han ger heller inte upp och jag uppmuntrar han att inte ge upp utan att övar man bara så klarar man allt!

Har kollat runt lite vad som finns här i Staffanstorp. Men hur som så får det bli nästa termin för jag tycker det räcker med en träning eller max 2 som det blir denna terminen.

Jag tycker det är otroligt viktigt att aktivera barnen. Att se det som en del av livet. Skolan har skolplikt men jag tycker det är lika mycket plikt i att göra något inom träning. Genom träning så förebygger man mycket i livet och får ett bra mående. Att träna ska vara något som är naturligt i vardagen.

Någon sa till mig att tränar hen inte så mår jag dåligt så tyvärr har träning inte hjälpt för jag mår ju ändå dåligt sen. Mitt svar är att man ska inte ha uppehåll i träningen. Träningen ska hela tiden finnas där i förebyggande syfte. När hen inte tränar så mår hen dåligt. Och det är för att det är meningen att man hela tiden ska vara i rörelse. Våra kroppar är byggda så och fortsätter hen röra på sig och träna något så mår hen ju bra. Alltså förebygger man dåligt mående.

Jag upptäckte tyvärr detta väldigt sent men har lärt mig och vill att mina barn ska få det naturligt redan genom uppväxten och tidig barndom. Då kommer det bli naturligt och inte något som känns märkligt att göra.

Jag vet själv att barn kan säga att de inte vill. Det är viktigt att verkligen lyssna på barnet och sen vad orsaken är. Barn speciellt i Isaks ålder testar en och säger “jag vill inte” när det gäller allt tex vill inte äta, vill inte gå till dagis, tycker inte judo är kul, vill inte det ena och det andra. Men kollar man upp grunderna. Tex när vi väl går till judon så säger han att det var så himla kul.

Det är som vi vuxna, ibland känner vi att vi inte vill gå till jobbet, inte vill träna men efter träningen är vi nöjda och glada att vi gick dit. Vi får inte glömma att våra barn många ggr är precis som vi.

När det gäller att kolla grunden är ju att varför vill vi inte till jobb? Är det bara för att vi inte vill eller finns det en annan grund tex att man inte trivs på jobbet, blir mobbad på jobb osv. Är det riktigt illa ska vi ju inte gå dit utan hitta en annan lösning och kanske byta jobb. Men ofta är man bara lite trött men man måste gå och jobba för att få ihop till sitt leverne. På samma sak är det med träning. Du bygger också upp ditt leverne, din hälsa och förebygger sjukdom. På samma sätt förebygger jobb sjukdomar i ekonomin. Både är viktiga för ett bra mående.

 

4 svar på “Spiderman, parkour och träning en naturlig del av vardagen

 1. Marina säger:

  Jag tycker du tänker väldigt rätt! Jag har två vinnarskallar här 😉 som gärna inte vill öva alls utan vara bäst direkt 😀 Jag har sagt att dom ska minst ha en fysisk och en kulturell aktivitet i veckan från att dom är 6 år, simskola är inte valbart men kan räknas som den fysiska aktiviteten 😀 Vi har också haft många “jag vill inte gå till träningen”, och jag har inget problem att lägga till en extra “motivation” i form av en liten muta, t.ex. glass efter maten den dagen eller så om det hjälper dom att komma över den där. Det kan ju inte vara varje vecka dock 😉 Simskolan är annorlunda (simlärare som jag är) så vill jag att dom så snabbt som möjligt är simkunniga och dom har därför fått rätt så rejäla “mutor” vid avklarade 200 meter i tre simsätt. (Stora kunde det vid 7 år)

  Svara
  1. ♥ Sojka ♥ säger:

   Haha ja gud i början var Isak så blyg på judon och satt bara och tittade på. Från början fick han välja leksak i leksaksaffären för varje framsteg. Typ att han var med lite och sen lite till. Och sen skulle han vara med ett helt pass för att få sin belöning men jag vet själv hur det är att vara blyg i början när jag var liten. Man behöver någon som pushar en utan att vara för pushig. Jag frågade aldrig vill du gå på judo utan så nu ska vi på judo. Det var inte snack om något annat. Vi frågar ju inte våra barn “vill du gå på dagis idag?” Haha hur skulle livet vara då? Kaos ja. 🙂
   Sen blev det fan för dyrt att köpa leksaker varje vecka haha blev flera gånger dyrare än terminavgiften haha. Men han fick ta stegen själv. Jag tvingade honom aldrig mer än att han fick en morot.
   Nu är han jätteduktig och jag låter honom skruva en liten grej på Citygross efter judon. 😉
   Lite muta måste man ta till ibland. Men man ska bara inte låta sig utnyttjas för jag vet att min försökt ibland med “jag vill inte” för att se om han får något haha. Så jäkla smarta.
   Ja simma är viktigt. Inte jättegrym på det mer än att jag tar mig fram men självklart jätteviktigt också. Vet inte när jag ska ta tag om det eller om man kan göra det på sommarlovet.
   Oj vad bra jobbat att simma så långt! 🙂

   Svara
 2. Sofie - Livet på landet med tre små säger:

  Det är så svårt med aktiviteter för barnen och vad man ska börja med och inte.
  Känns som att vi är lite sent ute nu att börja på sporter, Casper är snart 7. Men han har inte visat ngt som helst intresse innan.

  Svara
  1. ♥ Sojka ♥ säger:

   Det är aldrig för sent! Nja intresset får föräldrarna sätta grunderna för. 🙂 det kommer ju inte bara så där. Vi satte bara upp Isak på judo och han hade väl knappt fyllt 4år. Men antar att det är lättare att börja desto tidigare de börjar. Men det är bara kolla runt vad som finns och säga att nu ska vi gå på det. Säger till ett tag innan och sen påminner några dagar innan. Och sen ger man de inte något val.
   Alt att när han är så stor så lägger du fram förslag på vad han kan välja mellan. Eller ge 2 och säg att han har de att välja mellan. 🙂

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Scroll Up