Amning 4 el 6 månader.

Hitta detta klipp från Familjeliv. Spola fram till amningen. =)


Och mitt svar: Jag har inte lyssnat på det att man skulle vänta 6 månader tills man introducerar smakportioner och min bvc sköterskan har också sagt börja nu. Sen kan jag hålla med att det är dumt att säga att man kan helamma 6 månader och sen introducera annat om det inte finns belägg på att det skulle vara bra eller ofarligt. Och i mina papper så står det ju mellan 4-6 månader att ta med gluten så jag har fått den info som påstås vara den gamla och den som är mer åt britternas forskning eller vad det var.

Men tycker det är sjukt dåligt att det blandas in “tyckande” som dem säger. 

Bilden är lånad från Fass.se
Nu läste jag om olika rekommendationer från Livsmedelsverket/WHO och bvc!
Detta hitta jag på Livsmedelsverket Facebook sida för ammande:

Lina Gruffman På vår BVC rekommenderar de att man ska börja med smakportioner vid 4 månaders ålder. Men jag läser att ni och WHO rekommenderar att man ska vänta tills barnet blir 6 månader (och helamma fram till dess). Varför anser ni att det är bättre att vänta ytterligare två månader?

tisdag kl. 00:01 ·  · Kommentera

  • Kostråd för gravida och ammande 

   Näringsmässigt räcker bröstmjölken som enda livsmedel till cirka sex månaders ålder. Om man börjar med smakportioner tidigare leder det i många fall till att man slutar amma tidigare och bröstmjölk är ett väldigt bra livsmedel för spädbarn.Men det är inte farligt att börja med smakportioner tidigare. Vi håller just nu på och uppdaterar våra råd om mat för spädbarn, och ser bland annat över rådet om när man ska börja med smakportioner. De nya råden beräknas vara klara till sommaren. Till dess kvarstår vårt råd att man börjar med smakportioner ungefär när barnet är sex månader. Det är viktigt att introduktionen av mat går långsamt så att barnet får vänja sig vid nya smaker och konsistenser i lugn takt. /Upplysningen

   tisdag kl. 07:10 · 

0 svar på “Amning 4 el 6 månader.

 1. Jojja säger:

  Gissar att det är många som tycker till?Var och en gör ju precis så som känns bäst för ens eget barn och situation, alla är olika! Det viktiga är ju att introduktionen sker i skydd av bröstmjölk, sen tror jag barnet själv styr rätt bra. Är dom redo så fungerar det, annars inte. Min 3 månader gamla dotter vägrar nappflaska än, jag planerar att helamma till 6 mån, men kommer att lyssna in henne. Verkar hon nyfiken tidigare får hon smakisar då. Än så länge växer hon superbra på bara amning iaf.Jag tror du gör det som är helt rätt för dig och Isak!

  Svara
 2. Fiffi säger:

  Jag började ge smakisar from 4 mån, men faktiskt inte varje dag. Inte för att jag inte ville eller tyckte det vore dumt på nåt sätt utan mer för att det var mer bekvämt med flaskan, går fortare… Men Oliver älskar verkligen den mat jag ger honom! Potatis&morot, blåbär, fruktmos&ris, katrinplommon, Potatis&majs… Man skall inte lyssna ihjäl sig på andra utan göra det som känns bäst för dig och bebisen, from 4 mån är det OK att ge smakisar men det är ju bara smakisar, man skall ju inte gå över HELT till bara mat.KRAM!

  Svara
 3. Maria säger:

  Har blivit dålig på att läsa och kommentera märker jag =) Grattis till viktminskningen, superbra jobbat! Hittat nån crosstrainer än? Jag letar också fortfarande… Det där med smakportioner är ju en djungel, svårt att veta vad man ska ta till sig när alla säger olika!! Men barn i afrika ammas ju tills mjölken sinar, det kan ju vara flera år, och de mår bra på bara bröstmjölk =)Jag funderar också på det där att Oliver ska sova i eget rum för jag vaknar också av minsta minsta lilla knorrande. Men det får bli till våren för nu har vi stängt av värmen i de rum som vi inte är i (har ju 5 rum "över"). Hoppas allt är bra med dig idag!!

  Svara
 4. Camilla säger:

  På vår BVC har vi fått följande info:Smakportioner skall helst introduceras vid 4 mån iom att man sett att barn vid 18 mån äter en mer varierad kost då.WHO har nyligen ändrat sin rekommendation med smakportioner från 6 till 4 månader med hänvisning till ovanstående.Det är inte meningen att dessa smakportioner på något sätt skall ersätta bröstmjölk eller ersättning utan just vara till för att smakas på.

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.