Gravidmage – Vecka 30 (29+0)

Vecka 30 (29+0)

 Trött mamma..

Först lite info om veckan jag just gick in i! 🙂 Här hämtat från Familjelivs graviditets kalender.

Vecka 30

Kroppen: Det är vanligt att brösten läcker råmjölk “kolostrum” redan nu. Det brukar inte vara fråga om några stora mängder, men det kan det vara bra att införskaffa en skön amningsbehå utan byglar som du kan ha om natten.
Om förvärkarna upplevs som smärtsamma är det en signal om att allt inte står rätt till. Detta inträffar vanligtvis efter en lång arbetsdag eller då du är jäktad. Ta det lite lugnare och förkorta gärna dina arbetsdagar. Om du får kraftiga sammandragningar brukar man kontrollera livmoderhalsen för att se att den inte är försvagad och öppnar sig i förtid. Om så är fallet kan sjukskrivning vara aktuellt för att man ska kunna vila. Ibland rekommenderas en kortare tids sjukhusvistelse och/eller läkemedel som stoppar sammandragningarna.
De flesta föräldrar kommer nu att börja eller har redan påbörjat en föräldrakurs eller förlossningsförberedande kurs.

Barnet: Barnet växer mycket och ökar nu från drygt ett kilo till tre och ett halvt kilo på bara tio veckor. Barnet vaggas till sömns av mammans rörelser och vaknar ofta när hon lägger sig. Den dygnsrytm som barnet har i slutet av graviditeten kan även hålla i sig efter födseln, men det är inte säkert. Barnet hör många ljud inifrån mammans kropp, bland annat ljud från mammans hjärta och mage. Ljud från magen kan i vissa fall uppgå till så mycket som 80 decibel vilket kan jämföras med en kraftigt trafikerad gata.

Vecka 30 (29+0) med Isak

Isak älskar att krama, pussa, sjunga för  och mysa med magen. 🙂 Han fattar nu att där är en bebis. Och så fort han ser en bebis blir han helt glad och springer och klappar min mage och säger bebis.

Jag känner mig väldigt trött nu hela tiden. Men Isak är också lite strulig med nattningen men vi får försöka få lite ordning med tiderna. Blir lätt fel när man är ledig. Sen blir det en ond cirkel eftersom jag gärna sover ut och då vaknar Isak inte fören jag vaknar nämligen.

Kollade tillbaka lite HÄR när jag var i samma vecka och vad jag skrivit. Och då hade jag precis fått papperna från FK för att chefen skulle fylla i inkomstuppgifter. Och jag som tyckte det var sen denna gången. Var ju inte det ändå. 🙂 Skönt!

Samma vecka med sonen. :O)

0 svar på “Gravidmage – Vecka 30 (29+0)

 1. Anna säger:

  Är du lite större den här gången eller är det bara jag som inbillar mig?!? Hur mår du? Hur går det med allt? Har du gått hem nu eller ska du jobba mer?
  Vecka 30 redan!!! Galet vad fort det går 🙂
  Mysigt att Isak tycker om magen och allt. Melody är så ivrig nu oc frågar efter lillebror varje dag. Hon har bäddat hans vagga och lagt dit en nalle så att han ska ha något att leka med <3
  Men ingen bebis verkar vilja komma… :-/

  Svara
  1. Sojka säger:

   @Anna, Ja i början blev jag större mycket snabbare men nu så känner jag mig iofs stor men mitt sf mått är mindre så jag vet inte om det kanske är för bebis ligger annorlunda. Skumt det där. 🙂
   Annars mår jag jätte bra just nu förutom trötthet och att det trycker och gör lite ont i magen. 🙂
   Nu går jag hemma äntligen och kan bara längta tills tiden är kommen. 🙂 Ja tiden går fort och hoppas den fortsätter göra det nu. 🙂 kram

   Svara
  1. Sojka säger:

   @Monica-Gravid med nr 1, Ett litet sent tack så mycket! 😉

   Svara
 2. Mamma till William och Wilma säger:

  God kväll fina..så fin du är med magen 😉 träffad nu på tisdag förmiddag för en mysig promenad eller fika..så kan du få kläderna då också så jag blir av med dem om du fortfarande är intresserad 😉 ha en fin kväll.. Kramar

  Svara
  1. Sojka säger:

   @Mamma till William och Wilma, Ha ha först nu är jag framme vid din kommentar! 🙂 Är så långt efter men nu när man är ledig så finns det tid att komma ikapp. 😉 kram!

   Svara
 3. Erika - Mamma Till Tino & Alissia säger:

  räknar allt ner veckorna med dig 😉 hehe

  Jo livet som 2 barnsmamma flyter på otroligt bra än *peppar, peppar* vi hade lite otur i början med lilltjejens vikt, men nu hoppas vi att hon går upp som hon ska med hjälp av tillägg 🙂

  Ooh, var också otrolig nervös innan hon kom och även första veckan. galet att man har lyckats glömma så mycket på BARA 2 år!
  Hoppas att allt är bra med er!
  Kram

  Svara
 4. Niname säger:

  Vilken fin mage du har! Undrar hur stor min blir i vecka 30 den är redan enorm hehe.. när är du beräknad? Kram och nytt år!

  Svara
  1. Sojka säger:

   @Niname, Hej! 🙂 Tack så mycket! Jag är beräknad till 21 mars. Själv då? Kram!

   Svara
  1. Sojka säger:

   @Sofie – Mamma till två små, Nä det känns bra. Nu kan man verkligen räkna ner men för mig känns det ändå rätt långt men hoppas det går fort. 🙂

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.