Hej alla Sojkas läsare!

Hoppas ni alla har det bra i vårgrönskan och passar på att njuta av sol och värme när tillfälle ges!

Jag heter Cecilia men kallas för Cecce här i bloggsfären och har fått äran att skriva några rader här inne hos Ann-Sofie medans hon lapar sol på sydligare breddgrader. Ett hedersamt uppdrag för en fin tjej, kvinna och mamma som jag lärt känna först via våra bloggar men sedemera även i verkliga livet  och med tiden har vi delat en hel del kul upplevelser tillsammans.

 

I skrivande stund har jag fullt upp med att avsluta en termin, ungarnas klassfester, förbereda studentuppvaktningar, artonårskalas och allt annat som hör årstiden till. Däremellan försöker jag njuta av allt det vackra. Våren. Havet. Livet. Det gäller att passa på innan allt det fina är över.

 

Eftersom Sojka är en sund och tränande varelse tänkte jag vara lite onyttigare och bjuda på ett recept på en av mina favoritkakor! Ett av mina stora intressen är att baka. Älskar´t! Finns inget bättre än att fika med en god kaka med vänner. Vi måste unna oss livets goda emellanåt! Eller hur?

Så här kommer receptet på den traditionsenliga chokladsnittar fast med en touch av lakrits. Choklad och lakrits är bra kompisar nämligen! Dessutom är det ibland kul att göra något  nytt av något gammalt.

 

 

Recept
200g rumsvarmt smör
2 dl strösocker
1 äggula
2 msk vatten
1 tsk bakpulver
3 msk kakao
2 1/2 tsk lakritspulver
1 krm vaniljfrön (jag tog vanilgt vaniljsocker)
1/2 tsk salt
ca 5 dl vetemjöl

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 grader
2. Vispa smör och socker poröst.
3. Rör ned äggula och vatten.
4. Blanda alla torra ingredienser noggrant i en annan bunke. Rör ned dem i kaksmeten.
5. Rulla ut 4 längder och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
Platta till dem något och se till att kanterna är raka – annars blir kakorna ojämna.
6. Pensla längderna med uppvispat ägg för glansiga kakor.
Stöt rålakrits i form av pastiller eller lakritsstång i mortel till ett strössel.
(Det finns lakritsströssel i matbutikerna som man säkert kan använda)
Strö detta jämnt över längderna tillsammans med pärlsocker.
7. Grädda längderna mitti ugnen ca 10 minuter. Grädda inte för länge,i
då blir de torra och tråkiga. En seg kärna blir allra godast.
Låt svalna något innan du skär dem i sneda chokladsnittar.
Lycka till!!
Rålakrits hittar ni i välsorterade chokladbutiker eller på internet tex hos Choklad och lakritsbutiken (www.chokladbutiken.se) där jag handlar ibland. (Om man vill kan man tillsammans med pärlsocker strö över lakritsflakes för ännu mer sälta.)
Hoppas ni blev lite baksugna nu!! Ha en trevlig dag!
Kram C

0 svar på “Hej alla Sojkas läsare!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.