Förlossningsberättelsen om Isak född 2010-09-28 Del1

Del 1
2010-09-26
Okej vart ska vi börja? Ja egentligen började väl allt Söndagen den 26 September. Vaknade kl 04:00 av att det kändes som jag kissa på mig, men enligt förlossningen var det nog en kraftig flytning, vilket jag nu inte tror på eftersom jag kände att kroppen började sätta igång. Har läst om att en yttre hinna eller liknande kan brista och komma lite. Men i alla fall. Efter detta hade jag molande mensvärk hela morgonen och vid 14:00 så började jag få lite värkar och först kl 17:20 bestämde jag mig för att börja klocka dem och då låg dem på mellan 4-6 minuter mellan värkarna. Det var nu vid 19:00 tiden jag bestämde mig för att rådfråga förlossningen om det som hände på morgonen. Fortfarande var mina värkar inte så kraftiga men var tvungen att stanna upp. Förlossningen sa att jag inte ska ta det som vatten utan bara avvakta på att värkarna blir regelbundna mellan 3-4 minuter mellan och det ska göra så ont att man inte kan prata under värken, utan man måste andas igenom dem.
2010-09-27
Mot natten blev värkarna glesare och låg då på mellan 5-7 minuter. Försökte slumra till mellan värkarna men det blev inte mycket sömn. Dagen efter kände jag att det ändå var ganska lugnt så sa till sambon att det kommer nog ta tid så han kan gå och jobba. Vilket han gjorde. Vid kl 12:00 på dagen på Måndagen så började värkarna bli väldigt oregelbundna och kunde ligga på allt från 10 minuter och 20 minuter mellan värkarna. Jag blev så besviken och ville liksom inte somna för att det kanske skulle avstanna. Dumma mig, hade ju varit bättre att försöka vila upp sig. Men man visste ju inte att det skulle ta tid även om man läser om det att latensfasen kan vara upp till 20 timmar. Och mitt så kallade “förarbete” var ju mycket längre än så så man trodde ju att snart är det dags. Men vi båda sa att max Tisdag blir han född och rätt hade vi. 🙂
Nu förstår jag att jag antagligen tyvärr var en av dem som hade väldigt onda förvärkar vilket är vanligare vid omföderskor.
Men vid 17:00 så började värkarna bli riktigt vassa och mer regelbundna och ligger mellan 5-7 minuter, nu har jag provat med TENS och det avleder jätte mycket. Jag försöker låta sambon sova för att orka och jag är vaken och försöker ladda med mat och dricka under hela kvällen. Det jobbiga är att jag mår illa efter varje värk och har svårt att få i mig mat. Men jag kämpar och under natten blir det mycket duschning som tycks lindra en del men satan vad vassa värkar. Klockar inte värkarna mer då jag vet att det är dags så tänker jag att nu är det bara att hålla ut så länge som möjligt. 
2010-09-28
Jag ringer till förlossningen tidigt på Tisdag morgon och förklarar och de tycker att jag kan ju åka in så jag blir undersökt och får något smärtstillande och någon att sova på. De tycker inte att förlossningen har kommit igång men om jag känner så kan jag åka in för en koll. Innan vi åker in så tar vi 2 rundor runt området. Jag måste stanna upp helt och andas mig igenom värkarna samtidigt som jag håller tag i sambon.
Klockan 03:55 är vi inne. Jag får ligga med CTG-apparaten och när undersköterskan kommit in så har tydligen inte CTG:n suttit rätt. Ack, hon verkade okompitent men men. Barnmorskan kom in sen och skulle undersöka mig där nere. Jag ville först kissa så det gjorde jag och plopp när jag torkade mig så gick slämproppen och här ifrån räknar jag att förlossningen var igång. Barnmorskan rota där nere och jag var så himla nervös att jag inte skulle vara öppen alls! Så när hon sa att jag var öppen 2 cm så blev jag så sjukt glad för då visste jag att det var på riktigt! Barnmorskan rotade runt ordentligt med sina fingrar och det kändes en del! Hon sa då att jag nu kommer blöda en del och mina värkar kommer bli kraftigare. 
Tack! Då var förlossningen igång! 🙂
Fortsättning följer…

0 svar på “Förlossningsberättelsen om Isak född 2010-09-28 Del1

 1. Helena säger:

  Spännande att läsa 🙂 Har skrivit ner hela min förlossningsberättelse också om du vill läsa. Vi verkar ha haft väldigt olika början på våra. Jag hade knappt ont alls och vi kom in och undersöktes och då var jag öppen 6 cm!! Vi fick en liten chock! trodde ju inte att vi skulle få barn riktigt då haha.. kram

  Svara
 2. carolina säger:

  gud vad spännande! vi hade nog rätt lika du och jag, jag gick ju fyra dagar med värkar som gjorde svinont, sen när jag var öppen typ 8 cm gjorde det inte så ont alls! det där med CTG alltså…jag blev ju bortglömd i apparaten, satt ned den i 1 ½ timme med värkar, fy fan! haha.ser fram emot fortsättningen!svar: Lo har alltid sovit längre perioder nattetid. som det ser ut nu somnar hon in för sin första längre period runt 23, vaknar kl 3-4 för mat, vaknar runt 7 nästa gång och sen kan hon sova allt ifrån 9-11 på förmiddagen 🙂 och så har det sett ut, men det är klart att hon vissa nätter är kinkigare än andra, men hon har alltid sovit ganska bra =) ho nsover inte så mycket dagtid, kanskw 3 timmar högst totalt?hoppas ni har en fin kväll!

  Svara
 3. Linnea säger:

  Roligt att du skulle säga att du vill gå ut. Vi har varit ute typ hela dagen idag och jag sitterhär nu och tänker att jag fan måste se till att hålla mig hemma så mycket jag kan imorgon… :DMen man ska väl ta det i lagom doser antar jag. Jag är lite besvärad av att amma ute på stan, gör/har du gjort det någonting?Ser fram emot att läsa fortsättningen på förlossningsberättelsen!

  Svara
 4. Weronica säger:

  Så kul att läsa din berättelse!!! Ser framemot del 2 =))

  Svara
 5. Ida/hujje säger:

  Kul att läsa, nu får du skynda dig skriva del 2 =)

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.