Vägen in för studier lättare än man kan tro.

Jag känner mig så himla pepp. Fatta jag är student och det är så himla kul och lyxigt. Ja jag ser det faktiskt som lyx att jag får studera och att jag har den möjligheten att få en betald utbildning. Tänk vilken möjlighet att i vårt land få plugga. En utbildning kan liksom vara värt upp till 500000 kr. Kanske till och med mer. Beror lite på vilken utbildning. Sen finns möjligheten att ta lån och få bidrag och slippa arbeta på sidan och fokusera på utbildningen. Så varför inte utbilda sig.

Jag kan liksom inte fatta varför jag inte börjar studera tidigare. Kanske behövde jag tiden för att känna denna glädjen inför studier. Och dessutom trodde jag det var alltför svårt att komma in på högskola men alla möjligheter finns.

Ett tips att vända er till flera olika studie och yrkesvägledare för det jag upplevt att tyvärr inte alla har den komitenten som krävs. Så vänd dig till en studie och yrkesvägledare på en Högskola eller Universitet för att få korrekt information. De kommer hjälpa dig och vägleda dig rätt.

I veckan som varit har jag varit på föreläsningar på en Högskola i Malmö och där fanns även vägledare från andra Universitet i Skåne. Sedan fanns även möjligheter att prata med både studenter, eximinerade studenter, studie och yrkesvägledare och personer från uttagningen.

Jag förstod också vikten för Högskoleprovet som jag även vågat mig på att göra nu i höst. Jag kommer försöka mig på att söka in på alla håll och kanter för att göra allt för att just jag ska komma in på det jag vill och allt känns plötsligt så mycket mer enkelt.

Jag känner att jag inte riktigt fått den information som jag behövt på grundskolan. Jag blir rent ut sagt riktigt förbannad på hur studie och yrkesvägledaren på min gamla skola var helt inkompetent på Hermodsdalsskolan i Malmö. Sen är det väl ganska svårt att i den åldern veta vad man vill men jag kände att hon liksom valde till mig och dessutom fick mig att kolla bort från vissa skolor som om hon kände till mig. Hon kände inte mig allls och verkade anta att alla på vår skola som inte stod ut var odugliga osv. Arg blir jag!

4 svar på “Vägen in för studier lättare än man kan tro.

 1. Louise säger:

  Ja det är gött att plugga. Jag är nästan klar nu. jag går ut på näst sista VFUperioden nu på måndag och sen den sista i början av november. Sen har vi bara examensarbetet kvar som vi ska jobba på nu under hösten här hemma och sen får vi se.
  Jag hoppas ju att få ett jobb i början av december eller januari.
  Nu får jag lägga manken till de två sista praktikperioderna så jag blir Godkänd :-).

  Ha en fin helg och lycka till med studierna.
  Kram

  Svara
  1. Sojka säger:

   Spännande att det närmar sig! Hoppas det löser sig med jobb snabbt för dig! ❤️ kram och tack så himla mycket!

   Svara
 2. Sofie - Livet på landet med tre små säger:

  Har funderat på att läsa massa gånger men känner inte att jag vet vad jag vill bli än. Och sen är det den där biten med att ha stöd från familj och självdisiplinen.
  Men livet är förhoppningsvis långt och om allt är som det ska så kommer man arbeta en bra bit över 60 så gott om tid att ändra sig eller göra något annat!

  Svara
  1. Sojka säger:

   Då måste jag tipsa dig att åtminstone boka tid med en studie och yrkesvägledare på Högskolan och absolut INGEN få någon grundskola eller gymnasie eller de som kommunen erbjuder. Så säger du bara att du inte vet vad du vill bli och så pratar ni er fram. Det är ganska vanligt och ibland får man gå på sånt som man tycker är roligt bara utan fokus på framtid för då är det lätt att man låser sig <3

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.