Vad använder ni mobilen till?

Enligt en undersökning på uppdrag av konsultbolaget Deliotte använder 72% av svenskarna en smart telefon. Ganska många, hela en av fem, kollar på telefonen mer än 50 gånger varje dag. Det är därför inte konstigt att ungefär en tredjedel av användarna själva tycker att de använder telefonen för mycket. Och visst blir det så ibland, att man tar upp telefonen trots att man inte egentligen behöver. Mer för att det är roligt, eller för att man vill kolla på sociala medier eller nya mejl.

De flesta har alltid sin telefon med sig. Om man åker buss eller tåg ser man oftast att folk sitter och håller på med något på mobilen.Men vad gör de egentligen? Skickar de meddelanden till någon? Kollar de Facebook eller annan social media, läser nyheter eller spelar ett casino spel? Ofta ser man att folk har musik i lurarna som streamas från mobilen. Det kan vara särskilt skönt om man är på något ställe där det är bullrigt.

Statistik kring mobilanvändning

Enligt Internetstatistik.se använder vi våra telefoner i genomsnitt 12,3 timmar per vecka, vilket blir 105 minuter varje dag. Där kan man läsa om att allt fler kopplar upp sig, och allt färre lämnas kvar i ett digitalt utanförskap. I många diagram i rapporten närmar sig andelen uppkopplade för olika syften 100 procent. Till exempel så kollar så gott som alla som är under 26 år på Youtube. Nästan alla studenter googlar. Gränserna suddas ut. Man kan till exempel läsa jobbmejl i mobilen när man är ledig, och surfa privat på jobbet. De som inte använder så många tjänster online är de som är födda på 40-talet, eller tidigare. Varannan 40-talist använder inte Facebook.

Man kan göra precis allt man kan göra på en dator, på sin telefon. Man kan till och med beställa hem matvaror eller betala räkningarna i mobilen. Så länge man inte använder ett öppet wifi-nätverk, är det säkert och snabbt. Men först och främst underhåller vi oss med telefonerna. Man vill göra något man tycker är underhållande när man bara har några minuter. Därför är spel ett av de allra mest populära tidsfördriven.

Jobb och privatliv blandas ihop

Enligt undersökningen från Deliotte använder vi 36 olika appar under en genomsnittlig vecka. Den mest populära appen är Facebook, vilket kanske inte är så överraskande. För många människor så blandas arbetslivet och privatlivet ihop mer och mer. Man kan kolla efter nya mejl oavsett var man är, vilken tid som helst på dygnet. Många typer av sociala medier växer, till exempel Instagram och Snapchat. Facebook är fortfarande störst.

Många är dåliga på att lägga ifrån sig telefonen. Även när man sitter framför TV:n har man telefonen med sig. En tredjedel av alla med en smartphone tar upp telefonen inom fem minuter efter att de vaknat, och en femtedel inom bara en minut. Det kanske inte är så konstigt om man använder telefonen som väckarklocka, men då menas att man gör mer än bara stänger av alarmet. Det är väldigt ovanligt att någon faktiskt somnar med telefonen i handen, men de flesta kollar något på telefonen bara inom en halvtimme innan de somnar. Hur använder du själv telefonen?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Scroll Up